Nie wiem dlaczemu ale w moim przekonaniu paradoks bardziej wynika z bezwładności strzały w momencie uwolnienia cięciwy i tarcia strzały o majdan niż z samego faktu strzelania z palców/spustu.
Bo jakby w takim longbowle bez półki strzelić ze spustu to nie wyeliminujemy paradoksu ...
Jak dla mnie paradoks jest skutkiem takiego dobrania sztywności promienia i masy grotu aby w momencie uwolnienia cięciwy strzała wykonała swój taniec czego skutkiem jest ominięcie majdanu. Przy łukach z głęboką półką (za środek majdanu) można stosować dużo sztywniejsze strzały tak samo jak w łucznictwie wschodnim przy strzelaniu z pierscienia ze strzałą po zewnętrznej stronie czy choćby w przywołanym wyżej łucznictwie bloczkowym.
Ok, masz rację Dochi, trochę to był skrót myślowy z mojej strony.
Chodziło mi o pytanie: jak to będzie w hunterze z podstawką.
Założyłem, że rozważamy łuk, w którym można ustawić strzałę w osi łuku.
Przy takim założeniu, jeśli będziemy strzelać ze spustu i uda się nam uwolnić cięciwę dokładnie w osi łuku,
paradox łucznika w potocznym rozumieniu (kiedy strzała wygina się na boki aby ominąć majdan) nie wystąpi (albo będzie znikomy).
Ale nawet w łuku bloczkowym, uginanie strzały występuje,
tyle że w płaszczyźnie pionowej a nie poziomej i jak słusznie zauważyłeś wynika to z bezwłądności grotu.
Jeśli natomiast będziemy strzelać z bloczka z palców, sytuacja wygląda trochę inaczej, o czym dalej ...
W łukach, w których strzała nie jest ustawiona w osi łuku, albo strzelamy z palców
uwolnienie cięciwy powoduje jej nacisk na strzłę nie dokładnie w osi strzały,
tylko lekko skośnie (bo cięciwa się zsuwa z palców lekko na bok, nawet jeśli strzała jest w osi łuku)
stąd ugięcie występuje w płaszczyźnie poziomej, czyli mamy paradox w znanej wszystkim formie
przy czym jeśli mamy głęboką półkę ugięcie może być dużo mniejsze niż przy łukach bez półki
stąd i sztywniejsze strzały można użyć.
Tak więc masz rację Dochi, że sam paradox wynika z fizyki (bezwładności grotu),
to jego natężenie i kierunek zależy od tego z czego i jak strzelamy