Cześć wszystkim. Jestem początkujący, kupiłem już swój pierwszy łuk i strzały, jednak mam wątpliwości, czy aby na pewno te strzały są odpowiednie dla tego łuku i chciałbym was prosić, abyście je rozwiali lub potwierdzili.
Strzelam z łuku wschodniego Rexbow 48" o sile naciągu 35#, maksymalna długość naciągu 29". Strzały karbonowe Buck Trail Frontier, spine 800, długość 29".
Przy pełnym naciągu strzała wystaje trochę więcej niż na długość grotu (nie licząc grotu wystaje 3,5 cm, z grotem 5,5 cm), być może dlatego, że strzelam z trzech palców, a nie metodą wschodnią. Jeśli chodzi o zalecaną wagę strzały to przeczytałem, że powinno to być 10 grain/1 funt naciągu, czyli w moim przypadku, po przeliczeniu na gramy, jakieś 22-23 g, a jest jakieś 17-19 g (zważone na wadze kuchennej, lepszej nie mam). Co do spine, to znalazłem różne tabelki i jeśli dobrze rozumiem, to w moim przypadku lepsza byłaby strzała o mniejszym spine (np. 600 czy 700).
Ponadto po strzelaniu mam sporo irytujących otarć w okolicach kostki palca wskazującego ręki łucznej. Nie wiem na ile jest to kwestia doboru strzał, a na ile mojej wciąż słabej techniki. Póki co zakładam rękawiczkę, ale nie wiem czy tak powinno być.
Chciałbym zapytać czy podzielacie moje wątpliwości (czy może niepotrzebnie przesadzam?) i czy możecie polecić jakieś inne strzały do wypróbowania?