To i ja wrzucę krótką recenzję i opis 3 spustów Cartera: Target 4+,Whisper i Too Simple:

Pierwszy spust palcowy który trafił w moje ręce to:
Target 4+
Rodzaj:
PalcowyOpcje ustawień:
Regulacja skoku i czułość za pomocą śrubUzbrajanie:
Wciskamy dźwignię uzbrajania i ręcznie zamykamy hak na pętelce.Zwalnianie spustu:
poprzez wciskanie triggera lub za pomocą techniki BTDuży zakreś regulacji czułości. Od twardego do wyzwolenia przez delikatny dotyk.
Legendarny już spust,którego używało wielu łuczników na całym świecie i który zbierał(i zbiera) bardzo dobre opinie.
Spust trzyma się bardzo pewnie,mimo że nie ma całkowitej zabudowy palca wskazującego,rotuje się bez problemu i użycie techniki jest możliwe
Jako jedyny z prezentowanej trójki spustów ma dłuższe ramię z hakiem.
Carter
Whisper
Rodzaj:
PalcowyOpcje ustawień:
Czułość regulowana za pomocą magnesów,długość skoku za pomocą śrubyUzbrojenie:
następuje poprzez naciśnięcie dźwigni uzbrojenia.Typ zaczepu:
otwarty hakWyzwalanie:
Trigger za pomocą użycia techniki BT lub przez naciśnięcie triggeraJeden z najciekawszych spustów Cartera z nowatorskim sposobem regulacji czułości za pomocą wymiennych magnesów. Mamy ich 3 sztuki i wtedy spust jest dość twardy.
Po wyjęciu drugiego, odczujemy już znaczne zmiękczenie . Z jednym spust jest już baaardzo czuły. Fajne jest,że po wyjęciu magnesów z ich gniazd,nie musimy się martwić,że je zgubimy. Producent to przewidział i w korpusie są dodatkowe otwory w które możemy włożyc nieużywane magnesy.
Z powodu swojej konstrukcji ,spust jest bardzo cichy(co nawet wskazuje jego nazwa) i dlatego chętnie uzywany przez myśliwych.
Palec wskazujący wygodnie leży w otworze i stanowi powtarzalną oś obrotu w trakcie rotowania spustu. spotkałem się w sieci z opinią,że ktoś odczuwał niewygodę podczas naciągania łuku. Mnie też na początku robiły się odciski i odczuwałem po dłuższym treningu lekki ból palca wskazującego. Ale potem wszystko się uspokoiło i nie odczuwam juz absolutnie żadnego dyskomfortu. Przez co ten spust jest w tej chwili moim podstawowym.
Akurat do tego modelu powstało sporo różnych elementów tunningowych,szczególnie jeśli chodzi o wyzwalanie. Kilka rodzajów triggerów o różnych kształtach,z czego dwa o specjalnej konstrukcji mającej eliminować zjawisko target panic.
https://www.jvd.nl/product/60659-main-squeeze.htmlRamię z hakiem krótkie. Własnie z takim ramieniem, kotwiczy mi się najbardziej powtarzalnie . Lubię dłuższe pętelki i nie muszę skracać długości naciągu w łuku.
Spust trzeci :
Too Simple
Rodzaj:
PalcowyOpcje ustawień:
Regulacja skoku i czułość za pomocą śrubSposób uzbrojenia:
bardzo wygodny,naciśnięcie dzwigni uzbrojenia powoduje zamknięcie się hakaZwalnianie spustu:
poprzez wciskanie triggera lub za pomocą techniki BTUżyłem go na razie tylko do paru strzałów w domu. Jak zwykle w Carterach duzy zakres regulacj czułości . Duże wypustki powodują,że spust trzyma się bardzo pewnie.
Także rotowanie przy technice BT nie sprawia kłopotu i jest bardzo naturalne. Oczywiście możemy go odpalić poprzez normalne naciśnięcie kciukiem.
Śruba regulacji czułości,jest z boku blokowana śrubką kontrującą. Przez co nie musimy się bawić żadnymi klejami,aby zabezpieczyc ją przed zmianą położenia.
Przeznaczony dla osób z dłońmi średnich lub małych rozmiarów. Dla osób o dużych dłoniach będzie za mały.
Ramię z hakiem krótkie.