Dobra, rozmawiałem dziś z Lutkiem i mam wieści z pierwszej ręki, jak się sprawy mają. GTW może nie lubi się chwalić o swoich osiągnięciach, ale - jeżeli wszystko się uda - to sprawy jawią się w różowych kolorach. I to za przyczyną i wstawiennictwem Lutka (zwłaszcza w tej drugiej kwestii).
Otóż - na tą chwilę - mamy dwie kwestie:
1. Zarząd Łucznictwa Terenowego 3D
2. Polski Związek Łuczniczy.
W pierwszej kwestiiOrganizacja, która patronowała zawodom EAA3D, zbierała składkowe za licencje 3D przekształciła się we wspomniane wcześniej IAA. Wysoko postawioną osobą w organizacji został właściciel Elevena (ci, co robią maty, jakby ktoś nie wiedział i reklamowali się na stronie EAA3D jako sponsor). Być może - wiedziony wizją zysku przy sprzedaży mat do zawodów łuczniczych FITA - właściciel chciał się przypodobać publice i optował za regulaminem FITA 3D ale - nazwijmy to - miał w tej kwestii małą siłę przebicia.
Regulamin, ten, według którego strzelaliśmy dotychczas pozostaje - z paroma drobnymi zmianami. Jak tylko go dostaniemy - to zaktualizujemy obecny i damy notkę na forum. Nie ma co panikować, będzie strzelanie z łuków b/o siły naciągu.
W drugiej kwestiiPolski Związek Łuczniczy bardzo pozytywnie zapatruje się nad zrobieniem czegoś pozytywnego w kierunku popularyzacji - nieco zaniedbanego u nas - łucznictwa. Dlatego też prezes Jurzak wyciąga rękę do osób strzelających terenówkę 3D oraz FIELDa - w tym bloczków i tradycyjnych. Z relacji Lutka ponoć wszystko jest na dobrej drodze, aby PZŁucz brał współudział w organizowaniu i patronowaniu tym zawodom! Oczywiście tutaj strzela się wszystko wg. regulaminu FITA i nie ma przeproś (np. jest to dobra okazja spróbować strzelać z tradycyjnego zamiast 70# bloczka).
Oczywiście, w tej materii potrzebna jest współpraca z PZŁucz - i tutaj najodpowiedniejszą osobą wydaje się Lutek - z Zarządem PZŁ jest za pan brat, stopił już pierwsze lody w tej materii z prezesem PZŁ. Ideałem byłoby mieć tam Lutka i Darka G.... no ale zobaczymy - bo nie zawsze można mieć co się chce
To w sumie tyle w kwestii prostowania całego zamieszania. Jak wcześniej pisałem GTW dźwignęło temat (gwiazdka w tym roku wypadła wcześniej). Mam nadzieję, że przedstawiłem jasno w czym rzecz i teraz proszę mi tu już bez paniki