Forum lucznicze

Łucznictwo klasyczne => Tematy związane ze sprzętem => : arturo7 May 24, 2019, 03:14:16 PM

: Zapieczona śruba
: arturo7 May 24, 2019, 03:14:16 PM
Dzień dobry ,

Od około 2 tygodni posiadam swój pierwszy łuk. Niestety śruba w jednym z ramion zapiekła sie i nie moge jej odkręcić.
Ma ktos jakis patent jak ja poluzowac bez stosowania kombinerek czy innego sprzetu który mógłby uszkodzic śrube?
: Odp: Zapieczona śruba
: adept May 24, 2019, 04:14:38 PM
Śruby ramion czasami faktycznie ciężko "idą".
Czy to nowy łuk? Jeśli tak, to dziwne że już się śruba zapiekła.
Spróbuj użyć większej siły - bez obaw, prędzej złamiesz klucz niż urwiesz lub uszkodzisz tę śrubę.
Jeśli to nie pomoże, proponuję użyć poczciwego WD-40 :-)
: Odp: Zapieczona śruba
: arturo7 May 24, 2019, 05:18:24 PM
Śruby ramion czasami faktycznie ciężko "idą".
Czy to nowy łuk? Jeśli tak, to dziwne że już się śruba zapiekła.
Spróbuj użyć większej siły - bez obaw, prędzej złamiesz klucz niż urwiesz lub uszkodzisz tę śrubę.
Jeśli to nie pomoże, proponuję użyć poczciwego WD 60 :-)

Tak, łuk kupiłem 2 tygodnie temu w Luksporcie. Ramiona sa Samicka Polaris natomiast majdan to jakiś odpowiednik SP bo oryginalnego nie mieli na miejscu. Może dlatego tak się zapiekło. Generalnie problem był z odkręceniem obydwu śrub ale jedna puściła i staram sie jej juz bardzo mocno nie dokręcać. Druga niestety ani nie drgnie. Spróbuje z WD40 bo to mi do głowy nie przyszło a rzeczywiście może pomóc. Dzięki.
: Odp: Zapieczona śruba
: adept May 25, 2019, 07:14:28 AM
[...]Spróbuje z WD40 bo to mi do głowy nie przyszło a rzeczywiście może pomóc. Dzięki.
Masz rację, oczywiście miałem na myśli WD-40 :-)
Już poprawiłem w swoim poprzednim poście :-)
: Odp: Zapieczona śruba
: arturo7 May 25, 2019, 09:17:58 AM
Dzięki Adept, WD 40 plus robocza rekawica z guma i w koncu sruba pusciła.

: Odp: Zapieczona śruba
: doozers July 06, 2019, 04:19:13 PM
Mi też w Polarisie zazwyczaj zapieka się jedna śruba.
Posmarowałem delikatnie smarem, przez jakiś czas było lepiej,
potem znów co rusz się zapieka.
Ja używam do odkręcenia kawałka skórki.